Így a kánikula kellős közepén biztosan sokszor találkoznak a julep és a smash kifejezésekkel a nyári frissítőkre vágyók, ezért nem árt helyretenni, milyen italokat is takarnak pontosan ezek a nevek, van-e egyáltalán lényeges differencia a kettő között? Julep vs. smash.

Mint Julepek a Kentucky Derbyn

A julep egy perzsa eredetű szó, melynek jelentése rózsavíz, a smash pedig angolul összetörést jelent, utalva a shakelés közben összezúzott mentára. Merthogy az esetek többségében mindkét típusú italba szükséges menta, például a két legismertebb fajtájába, a Mint Julepbe és a Whiskey Smashbe is (receptúrákat lásd a poszt alján).

Az alaptípusnak számító Mint Julep létrejöttének körülményei igencsak homályosak, elsőként nyomtatásban John Davis 1803-as Travels of Four Years and a Half in the United States of America c. könyvében tűnt fel, az eredete viszont a 18. századi Egyesült Államokra vezethető vissza. A szélesebb körű népszerűség útján Kentucky egykori szenátora, Henry Clay indította el, mégpedig a washingtoni Willard Hotel Round Robin bárjában. Tengerentúli kötődése egyébként a mai napig nagyon erős, a legjobb példa erre a Churchill Down lóversenypályán évente megrendezett Kentucky Derby és Kentucky Oaks, melyeknek hivatalos itala a The Early Times Mint Julep, amiből összesen akár 120 000 (!) pohárral is képes elfogyasztani a közönség.

A menta, valamint a víz, cukor és zúzott jég mellett a Mint Julephez általában bourbon whiskeyt használnak, azonban Jerry Thomas 1862-es How To Mix Drinks or The Bon-Vivant’s Companion c. könyvében (ami egyébként a világ első koktélos szakkönyve) alappárlatként a brandy szerepel (illetve még egy öntet jamaikai rum is kerül a pia tetejére), de a 19. századi amerikai fogyasztók között elterjedt pl. a geneverből készült julep is.

A smash létrejöttét valamivel későbbre, az 1840-es évek közepére datálja David Wondrich a 2007-ben kiadott Imbibe! c. könyvében, az összetevőket illetően pedig ugyanaz a helyzet, mint a julepnél, még az alapszesz is megegyezik, ha a fent említett két típust nézzük. Persze itt is lehet variálni pl. ginnel vagy brandyvel (sőt akár añejo tequilával vagy cognac alapú, narancsos likőrrel), illetve mind a julepet, mind a smasht fel lehet turbózni különféle gyümölcsökkel. Na, de akkor mégis mi a differencia a kettő között? Nos, a választ David A. Embury (The Fine Art of Mixing Drinks, 1948) és Jerry Thomas adja meg a már hivatkozott művében: az italok a legtöbb esetben a méretükben különböznek egymástól, a smash gyakorlatilag egy kis julep. Utóbbit általában a nagyobb highball vagy collins pohárban szervírozzák, míg előbbit a kisebb rocksban vagy old fashionedben. Persze ez sem minden esetben igaz, a julepet gyakran isszák kisebb, ún. julep kupából is. Egy másik különbség, hogy a smashben a shakelésnek köszönhetően durvábban összetörik a menta, míg a julepben csak finoman érdemes megnyomkodni.

Julep kupa


MINT JULEP

Összetevők:
60 ml bourbon whiskey
4 db friss mentalevél
1 teáskanálnyi porcukor
2 teáskanálnyi víz

Pohár:
Highball.

Elkészítése:
A mentaleveleket a vendégpohárban muddlerrel (törőfával) nyomkodjuk meg a vízzel és a cukorral együtt, töltsük fel a poharat zúzott jéggel, töltsük hozzá a bourbon whiskeyt és bárkanállal keverjük meg.

Díszítése:
Mentaág.

Mint Julep


WHISKEY SMASH

Összetevők:
60 ml bourbon whiskey
10 ml cukorszirup
4-6 db friss mentalevél
Fél citrom (cikkekre vágva)

Pohár:
Rocks.

Elkészítése:
Tegyük egy keverőpohárba a citromcikkeket, majd muddlerrel (törőfával) nyomkodjuk szét ezeket. A többi összetevővel együtt koktéljéggel rázzuk össze shakerben és duplaszűréssel töltsük egy zúzott jéggel teli pohárba.

Díszítése:
Mentaág.

Whiskey Smash



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!