Mautner Zsófinak, a méltán népszerű Chili&Vanília gasztrobloggerének van egy Ízes élet c. televíziós műsora, amelyben a kánikulára való tekintettel ma egy görögdinnyés limonádét is elkészített (egy igen jónak tűnő grillcsirke és kukoricasaláta mellett). Szinte azonnal elkészítettem én is a nyári frissítőt, de az eredeti receptet természetesen nem bírtam ki, hogy ne variáljam meg egy kicsit.

görögdinnyés limonádé limonádé receptúra

A fehér cukor helyett ugyanis nádcukrot használtam, mivel ez jobban illik a zöldcitrom ízvilágához és akkor már egy kis mentát sem hagyhattam ki az összetevők közül. A görögdinnyedarabokat magtalanítva turmixoltam össze, ezért nem kellett leszűrni a pürét, ami ennek köszönhetően valamivel sűrűbb és tartalmasabb lett. Fontos továbbá, hogy a poharakat teljesen teletettem koktéljéggel, így nehezebben indul olvadásnak és nem lazítja fel túlzottan a limonádé textúráját. Szintén jobbat tesz az italnak, ha kerüljük a cukorszirup használatát, de ha mégis emellett döntünk, akkor ne főzzük össze a lime levével, mert kimegy belőle a hasznos C-vitamin.

A fentiek persze hosszabb elkészítési időt igényelnek, de szerintem megéri azt a kis plusz energiát.


 

ÖSSZETEVŐK:
15 dkg görögdinnye (feldarabolt, magtalanított)
1 db lime (zöldcitrom) leve
4 bárkanálnyi (vagy teáskanálnyi) nádcukor
Mentalevelek
Szóda vagy szénsavas ásványvíz a feltöltéshez
Koktéljég

POHÁR:
Long drinkes (hosszúitalos).

ELKÉSZÍTÉSE:
Facsarjuk a lime levét a long drinkes pohárba, tegyük bele a nádcukrot, majd kevergessük addig, amíg el nem olvad. Adjuk hozzá a mentaleveleket is és finoman nyomkodjuk meg bárkanállal. Tegyük tele a poharat koktéljéggel, majd töltsük hozzá a blenderben (turmixgépben) összepürésített görögdinnyét. Húzzuk fel szódával vagy szénsavas ásványvízzel és óvatosan (a buborékokra vigyázva) keverjük meg bárkanállal.

DÍSZÍTÉSE:
Görögdinnye cikk.

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!