Az Angliából tegnap kapott ginkészletemen felbuzdulva készítettem egy twistet (variációt) a múltkori gyömbéres-fahéjas Gin Tonicból. Aki első olvasásra elborzad a furcsa összetételtől, az a megkóstoláskor csalódni fog, mert a gin fűszeressége és a tonik keserűsége remekül illik a gyömbér meg a fahéj csípősségéhez.

ÖSSZETEVŐK:
4 cl gin
1 cl házi készítésű fahéjszirup*
1 cl limelé
3 kis szelet gyömbér
12 cl tonik

POHÁR:
Burgundi vörösboros (szimpla long drinkes pohárnál sokkal jobban mutat ebben).

ELKÉSZÍTÉSE:
Az apróra vágott gyömbérszeleteket tegyük egy keverőpohárba, nyomkodjuk meg muddlerrel (törőfával), töltsük hozzá a gint, a fahéjszirupot és a lime levét, majd rázzuk össze koktéljéggel együtt shakerben. Duplaszűréssel töltsük egy koktéljéggel teli pohárba, húzzuk fel tonikkal és óvatosan - a szénsav tartósságára vigyázva - keverjük meg bárkanállal. (Az eredeti receptúra szerint készített italban benne úszkálnak a gyömbérdarabok, ami szerintem nem túl esztétikus és még zavaró is, ennek kiküszöbölésére kell a muddler+shaker kombót használni. Így az ízek ugyanúgy belekerülnek a piába és még szebben is fog kinézni.)

DÍSZÍTÉSE:
Fahéjrúd. (Bár nem néz ki jól, de praktikus lehet, ha szívószállal szervírozzuk.)



*Házi fahéjszirup készítése: ha már nekifogunk, akkor érdemes egy picit nagyobb adagot csinálni, így minimum 2 dl vizet, 2 dkg mézet vagy cukrot és 2 rúd fahéjt (amelyeket később felhasználhatunk díszítésnek is) lassú tűzön melegítsünk össze kb. 20 percig (közben kavargassuk), majd hagyjuk kihűlni és szűrjük le. Az arányok betartásával persze bármekkora mennyiség készíthető.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!