Már javában tart a tél, de a Koktél Blog egyelőre még adós maradt az idei forró kevert italokkal, egészen mostanáig. A Kávé Akadémia ugyanis egy egészen jó kis rendezvényt rakott össze ebben a témakörben a múlt héten, két igazán autentikus előadónak köszönhetően. Kántor Enikő, a Kávé Akadémia vezetője (nem mellesleg az idei magyar barista bajnok) a kávés és teás koktélokból, Kottra Dezső „Dedi” (a Bols Mixer Akadémia oktatója) pedig a klasszikus forró italok elkészítéséből okosított ki bennünket. Képes beszámoló és receptúrák elsősorban haladó és gyakorló baristáknak, bármixereknek.

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Kántor Enikő és Kottra Dezső

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Sokan voltunk


 

JӒGER GROG

Összetevők:
4 cl Jӓgermeister
4 cl frissen facsart narancslé
½ tasak vaníliáscukor
2 cl fekete tea
1 cl redukció (víz, fahéj, szegfűszeg, ánizs, narancshéj)

Pohár:
Hőálló

Elkészítés:
Először melegítsük össze a redukció összetevőit, majd töltsük hozzá a további összetevőket, melegítsük össze és szűrjük egy hőálló pohárba

Díszítés:
Mandula
Vaníliarúd

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Jäger Grog


 


SANTAPEROL PUNCS

Összetevők:
2 cl Hendrick’s gin
3 cl Aperol
1 cl birsalma szirup
5 cl gránátalmalé
1 cl redukció (víz, szegfűszeg, fahéj, rozmaring)

Pohár:
Hőálló

Elkészítés:
Először melegítsük össze a redukció összetevőit, majd töltsük hozzá a további összetevőket, melegítsük össze és szűrjük egy hőálló pohárba

Díszítés:
Rozmaring
Aszalt szilva

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Santaperol Puncs


 


HYPOKRAT

Összetevők:
3 cl vörösbor
3 cl vermouth rosso
5 cl áfonyalé
1 cl redukció (szegfűbors, gyömbér, narancshéj)
Füge

Pohár:
Hőálló

Elkészítés:
Először melegítsük össze a redukció összetevőit, majd töltsük hozzá a további összetevőket, melegítsük össze és szűrjük egy hőálló pohárba

Díszítés:
Mandula
Füge

Pohár aljára:
Füge kettétépve

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Hippokratész tiszteletére, aki az első forró kevert italt készítette: Hypokrat


 


NAVEGADO

Összetevők:
1 dl száraz muscat ottonel
2 cl Metaxa
1 teáskanálnyi méz
1 cl redukció (édes kömény)
6-8 szem mazsola

Pohár:
Hőálló

Elkészítés:
Először melegítsük össze a redukció összetevőit, majd töltsük hozzá a további összetevőket, melegítsük össze és szűrjük egy hőálló pohárba

Díszítés:
Szőlő
Kesudió

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Navegado, a hajósok itala


GLÖGGI

Összetevők:
2 cl csokis-málnás Stoli vodka
1 cl vermouth bianco
2 cl áfonyaszirup
5 cl feketeribizlilé
1 cl redukció (víz, édeskömény, kardamon, citromlé, méz)
Áfonya

Pohár:
Hőálló

Elkészítés:
Először melegítsük össze a redukció összetevőit, majd töltsük hozzá a további összetevőket, melegítsük össze és szűrjük egy hőálló pohárba

Díszítés:
Áfonya

Pohár aljára:
Áfonya

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Glöggi, az északiak forró kevert itala


 


FEHÉR TEA KOKTÉL

Összetevők:
1,5 dl 70-80 Celsius-fokos vízben 3-4 percig áztatott fehér tea (pl. London Pure White)
5 cl 100%-os almalé
1 teáskanálnyi méz
½ mandarin leve
2 cl Cointreau

Pohár:
Hőálló

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Fehér tea koktél


 

GYÖMBÉRES-GRÁNÁTALMÁS FORRÓ LIMONÁDÉ

Összetevők:
½ citrom leve
2 gerezd narancs leve
2 cl bodzaszörp
2,5 dl forró víz
1 cl grenadine szirup
Reszelt gyömbér

Pohár:
Hőálló

Díszítés:
Gránátalma mag
Gyömbérszeletek
Citrusok

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Gyömbéres-gránátalmás forró limonádé


 

ÍR KÁVÉ

Összetevők:
3-4 g melasz (mennyisége függ a melasztól (pl. sötét vagy világos) és a kávé ízétől)
4 cl Bushmills ír whiskey
Testes, filteres kávé világos pörkölésű speciality kávéból (a szakkörön többek között Aeropress eszközzel is készült kávé, ekkor a kiindulási alap 15 g etiópiai Sidamo kávéőrlemény és 2,5 dl víz)
Cserpes tejszín (30%-os, nem édesített)

Pohár:
Ír kávés

Elkészítés:
Melegítsük össze a melaszt és az ír whiskeyt (az alkoholtartalom megtartása miatt ne forraljuk fel a whiskeyt), töltsük bele az ír kávés pohárba, majd töltsük hozzá az elkészült kávét és keverjük össze. Ezt követően shakeljük át a tejszínt és egy bárkanál segítségével rétegezzük az ital tetejére.

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Az igazi ír kávé kétrétegű

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Aeropress


 


FORRÓ CSOKOLÁDÉ

Összetevők:
30 g 70%-os étcsokoládé pasztilla
5 g holland kakaópor
5 g cukor
4-5 g étkezési keményítő
1,5 dl tej

A száraz alapanyagokat mérjük kis tégelyekbe/eldobható poharakba, majd fedjük le folpackkal. Rendeléskor az előre kimért adagot 3 dl-es tejhabosító edénybe tesszük, majd felöntjük tejjel és a kávégép gőzkarjával alulról összemelegítjük. Mielőtt felforrna, érdemes a gőzkar nyomásából visszavenni és gyöngyöztetni a csokoládét, így a keményítő miatt krémes textúrájú forró csokoládét kapunk (túlforralásnál a keményítő már elkezd visszahígulni).

forró kevert italok jäger grog santaperol puncs hypokrat navegado glöggi fehér tea koktél gyömbéres-gránátalmás forró limonádé limonádé ír kávé kávé forró csokoládé glögg punch

Gyöngyöződik a forró csoki

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Bloghoz a Facebookon és az Instagramon!