Nincs még egy olyan nemzet, amelynek egykori vagy jelenlegi megnevezései (soviet, russian), esetleg a hozzájuk szorosan kapcsoló földrajzi nevek (Moscow, Volga, Red Square) annyi kevert italban megjelennének, mint az oroszoké (az egyik legelterjedtebb koktélos alapszesz, a vodka persze jó alapot biztosított a tendencia elterjedéséhez).  Éppen ezért egy sorozat indul itt a Koktél Blogon a fenti piákról, amelynek első része egy nagy klasszikust, a Moscow Mulet prezentálja, ami az orosz főváros egyik legékesebb reklámhordozója, merthogy egy egészen kiváló kompozíciót képvisel.

moscow mule receptúra iba official cocktail jönnek az oroszok vodka john g. martin jack morgan

A moszkvai öszvért neve ellenére Amerikában találták fel 1941-ben, mégpedig tisztán üzleti megfontolásból. John G. Martin, a Heublein vállalat kereskedője ugyanis az általuk forgalmazott Smirnoff vodkát szerette volna népszerűsíteni, Jack Morgan, a Cock’n Bull bár tulajdonosa pedig a felhalmozódott gyömbérsör-készletén kívánt túladni, kettejük találkozásából pedig megszületett a Moscow Mule. Érdekesség, hogy eredetileg rézbögrében kezdték el szervírozni (lásd a fenti fotót).

ÖSSZETEVŐK:
4,5 cl vodka (alkoholosabb verziónál 6 cl vodka)
12 cl gyömbérsör (vagy ginger ale)
0,5 cl friss limelé
Angostura bitters vagy Fee Brothers’ Whiskey Barrel-Aged Bitters (opcionálisan)

A Jager Muleba vagy másnéven Mule Meisterbe vodka helyett Jagermeister kerül.

ELKÉSZÍTÉSE:
Koktéljéggel vagy törtjéggel teli long drinkes pohárba töltjük a vodkát és a lime levét, feltöltjük gyömbérsörrel (ha kevésbé alkoholos italt szeretnénk készíteni, akkor gyömbér ízű üdítővel), majd bárkanállal óvatosan megkeverjük.

DÍSZÍTÉSE:
Limekarika

FAJTÁJA:
Long drink
    
A Moscow Mule az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).


 

Ha tetszett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!