Látszatra egy átlagos jeges tea, azonban egyet-kettőt elfogyasztva már egészen más hatás alá kerül az ember, mint mondjuk egy Nestea legurításánál. A négyféle alapszeszből (white spiritek) készült ital az igazán kemény férfiak kedvence, ezért Magyarországon a hivatalos recepttől eltérően vannak bártenderek, akik cukorszirup nélkül szervírozzák, a még ütősebb hatás illúziója érdekében (pedig kicsit édesebben sokkal finomabb).

long island iced tea receptúra iba official cocktail vodka tequila rum gin robert

Keletkezésével kapcsolatban két fő irányvonal él a köztudatban. Az egyik az amerikai szesztilalom idejére teszi a létrejöttét, amikor mindenki azt öntött össze, amihez épp hozzájutott, nem beszélve arról, hogy a Long Island Iced Teare nézve nem feltétlenül lehetett alkoholos termékre asszociálni, így biztosítani tudta a tilalom miatt szükséges diszkréciót. Az 1920-as években, Tennesseeben létrejött ital állítólag whiskyvel és juharsziruppal készült, tehát nem teljesen egyezett meg a jelenleg elfogadott recepttel. A másik vonal jóval későbbre, 1972-re datálja a keletkezését, mely szerint a Long Island-i Oak Beach Inn bártendere, bizonyos Robert „Rosebud” Butt kevert először LIIT-t, már triple sec-kel és whisky nélkül.



ÖSSZETEVŐK:
1,5 cl tequila,
1,5 cl vodka,
1,5 cl fehér rum,
1,5 cl gin,
1,5 cl triple sec,
2,5 cl citromlé, vagy lime-lé,
3 cl cukorszirup,
Kólafeltöltés.

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket long drinkes pohárba, koktéljégre töltjük, bárkanállal felkeverjük, majd kólával feltöltjük.

DÍSZÍTÉSE:
Lime-, vagy citrom cikkek/szeletek, szívószál.

FAJTÁJA:
Long drink.

A Long Island Iced Teanek rengeteg receptvariációja van, a tervek szerint ezek közül néhány a későbbiekben majd feltűnik itt a Koktél Blogon.

A Long Island Iced Tea az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).
 


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!