A forró piák sorozatát idő előtt kénytelen vagyok megszakítani, hiszen sikerült hozzájutnom egy speciális házi birsalmasziruphoz (birsalmalé cukorral és mézzel, szupertitkos eljárás alapján), ami után persze egyből elkezdtek pörögni a fogaskerekek, hogy vajon milyen kevert italt lehetne a kiváló készítmény felhasználásával kreálni. Nos, így született meg saját birsalmás-vodkás koktélom, a Birska.

A birsalmából nyersen csak egészen keveset lehet elfogyasztani, köszönhetően rendkívüli fanyarságának, viszont nagyon szép aromáját kihasználva remekül lehet hasznosítani a gasztronómiában, így például egy jóféle gyümölcsszirupnál is.

Az alapszesz kiválasztásánál azonnal a vodka jutott eszembe, ez ugyanis a legsemlegesebb, legvisszafogottabb tömény, mégsem akartam holmi tolakodó piával elnyomni a birsalma kerekségét. A balansz kedvéért még indokoltnak találtam egy kis frissen facsart citromlé hozzáadását is. Az ideális mennyiségeket sikerült elsőre telibe trafálni és létrejött egy különleges, gyümölcsös, édes ízvilágú, csajos uniszex pia, amit a szirup arányának csökkentésével lehet férfiasítani. Egy ilyen italhoz pedig a legelegánsabb pohár, a martinis illik (méghozzá a dupla), így én is emellett tettem le a voksomat.

ÖSSZETEVŐK:
5 cl vodka
4 cl házi birsalmaszirup
2 cl frissen facsart citromlé

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd dupla szűréssel behűtött nagy Y pohárba töltjük.

DÍSZÍTÉSE:
Citromkarika

FAJTÁJA:
All day cocktail



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!