A hideg időszak egyik legnépszerűbb itala kétségkívül a forralt bor, amelyeknek számos variációja létezik. A legismertebbek a brit mulled wine, a német és oszták glühwein, valamint az észak-európai glögg (Norvégiában és Dániában glØgg, Svédországban és Izlandon glögg, Finnországban, illetve Észtországban glögi).  Gustava Björklund 1880-as évekből származó receptje még arról szólt, hogy vegyünk egy üveg vörösbort, keverjük össze 2:1 arányban vízzel, tegyünk bele három összetört szegfűszeget, néhány darab fahéjt, egy kevés cukrot és tálalás előtt melegítsük fel egy kicsit. Nos, ma már sokkal összetettebb receptúrák is léteznek, sőt még előre előkészített verziókban is megvásárolhatjuk…

ÖSSZETEVŐK:
7 dl vörösbor
2 dl brandy (esetleg konyak), vodka vagy akvavit (a skandináv országok köményízesítésű nemzeti itala)
1 bárkanál őrölt kardamom
1 rúd fahéj (széttörve)
10 dkg cukor
Fél narancs megszárított és lereszelt héja
5 db szegfűszeg (opcionálisan)
5 db aszalt füge (opcionálisan)
2 cm gyömbérgyökér (megpucolva, kis darabokra vágva) (opcionálisan)    
Mandula (opcionálisan)
Mazsola (opcionálisan)

ELKÉSZÍTÉSE:
Az összetevőket (a mandulán és a mazsolán kívül) egy hőálló edényben nagyon alacsony hőmérsékleten melegítjük, de nem forraljuk fel. A mandulát és a mazsolát füles pohárba helyezzük, majd erre öntjük az italt. Szervírozzuk gyömbéres keksszel.

Egyes források szerint a fűszereket a melegítés előtt minimum egy éjszakára, maximum 24 órára egy kevés borba is lehet áztatni, mások viszont azt írják, hogy melegítést követően egy órát állni kell hagyni, majd újra felmelegíteni. Itt pedig egy egészen extrém receptúrát olvashatunk.

FAJTÁJA:
Hot drink.

További információk: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9].



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!