Jelen poszttal elindul egy új sorozat itt a Koktél Blogon, amelynek célja a legismertebb italmárkák bemutatása, mégiscsak ezekből állnak össze kedvenc kevertjeink. Utánanézünk majd többek között Henry Morgannek, Don Facundo Bacardi Massónak, James Burroghnak, Jim Beamnek, Jack Danielnek, Richard Hennessynek, Jose Cuervonak, vagy a Bailey testvéreknek. Átrágjuk hogyan és mikor jöttek létre a híres piák és felsoroljuk, milyen fajtáik is vannak pontosan. Elsőként Szpirosz Metaxa és az ő bekategorizálhatatlan alkotása kerül sorra…

Az alapító Szpirosz Metaxa italkereskedőként állítólag nem volt teljesen elégedett sem az általa forgalmazott piákkal, sem a cégével, ezért ő maga fogott bele a szeszkészítésbe.  Így kezdődött a METAXA története 1888-ban, ami akkora sikersztorit futott be, hogy napjainkban már percenként 1000 METAXA italt fogyasztanak a világon.

A „palackba zárt napfény” fajtáját tekintve leginkább a brandyk közé erőszakolható be, azonban az előállítási módja, különleges ízesítése miatt nem is igazán sorolható be sehová, ezért rendhagyó módon a gyártó jogot formál arra, hogy egyszerűen csak a márkanevén (illetve szeszes italként) említse a termékeit. A METAXA alapját az Attikán termő szőlőfajtákból (Savatiano, Sultania, Black Cornith) készült borpárlat adja, amelyet tölgyfahordókban érlelnek háromtól harminc évig (sőt, akár nyolcvanig is). Ezt kizárólag Limnosz és Szamosz szigetéről származó koros muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik, majd rózsaszirmokból, gyógynövényekből és fűszerekből álló titkos keveréken szűrik át és hat hónapon keresztül ismét pihentetik. A palackozás előtt két napon át -6 fokra hűtik (a borkő kicsapódása miatt), végezetül újra leszűrik.

A fajtákat illetően "csillagos" és "reserve" kategóriákat különböztetünk meg, előbbiek egyféle (itt a csillagok az érlelési évek számát jelölik), utóbbiak többféle borpárlatból állnak (itt mindig a legidősebb szerepel érlelési időként az üvegen).

A kiindulási alapnak a három- és az ötcsillagos verzió tekinthető, ezek az ismertebb, könnyebben beszerezhető fajták, előbbiben a gyümölcsös, könnyed aromák jelennek meg leginkább, míg utóbbiban a mazsola a legdominánsabb. Mindkettőnek mézre emlékeztető a színe, az idősebbet azonban nyilván sötétebb tónusok jellemzik. A hétcsillagossal kezdődik az exkluzivitás alsó szintje, ennek színében az óarany a domináns, ízében pedig a muskotályos zamatok mellett megjelenik a lágy vanília is.  A 12 csillagos már igazi prémiumnak számít, borostyános, bronzos színvilág, valamint élénk, koncentrált, gyógynövényes-virágos aromák uralják.

A "reserve" kategórián belül a METAXA saját 115 éves születésnapjára anno megalkotta a GOR-t (Grand Olympian Reserve), mégpedig a görög örökség jegyében (ebben a legidősebb párlat 12 éves). A klasszikus stílusú üvegben árult pia már a gyűjtők figyelmét is fel tudja kelteni, ahogyan a görög motívumokkal díszített, fehér kerámiában forgalomba hozott, 15 éves Grande Fine is.

Sokáig a harminc éves párlatot is tartalmazó, sötét borostyán színű Private Reserve volt a METAXA csúcsterméke (ebben a legfiatalabb párlat is legalább nyolc éves), azonban a márka a 120 éves jubileumára megalkotta jelenlegi zászlóshajóját, az AEN-t, amelyből pontosan 1888 darab lelhető fel a világon (utalva az alapítás dátumára), természetesen sorszámozva (egy 0,7 literes üveg itthon kb. 270 000 forintba kerül). A decanter formájú, arany dugóval lezárt kristálypalack tartalma a cég egyes számú hordójából származik (Cask No. 1.), amelynek egy részét már 80 éve érlelik (minden kibocsátott METAXA termékbe jut egy csepp a Szpirosz névre keresztelt főhordóból és minden évben hozzátöltik a szükséges pótlást). A különlegesség kerek aromái például a szőlő, a fahéj, a vanília és a szegfűszeg jegyeit hordozzák magukban, hosszú utóíze pedig többek között a kávét és a mandulát idézi.

A gyártó ajánlásának megfelelően a METAXA minden fajtája fogyasztható tisztán vagy jéggel, a három- és az ötcsillagosból pedig számos long drinket, koktélt, forró italt is lehet készíteni.

A METAXA kínálatából természetesen nem hiányozhat az Ouzo sem, mint a tradicionális görög ánizsízesítésű ital képviselője.

További információk: [1], [2], [3], [4].



Ha tesztett a poszt, akkor csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!