Van egy remek oldal, a The Five O’Clock Cocktail Blog, amelyet Rose Maura Lorre, egy Kanadában élő ételkritikus, volt bártender vezet, méghozzá remekül (jelenleg mondjuk szülési szabadságon van a csaj, ősszel tér vissza). A blog folyamatosan feszegeti az italkészítés határait, nagyon meredek piákról lehet itt olvasgatni, Rose ráadásul nagyon jó stílusban ír, tele személyes véleményekkel, élményekkel. A The Kitchn elnevezésű gasztronómiai portálon például rábukkant a Fig Old Fashionedre, a fügés, balzsamecetes különlegességet persze nem is mulasztotta el megcsinálni és értékelni. A képet követően megismerkedhetünk a pontos recepttel és az elkészítés módjával is (a link alatt meg el lehet olvasni bloggerinánk eredeti posztját).

receptúra fig old fashioned bourbon whiskey rose maura lorre whisk(e)y old fashioned

ÖSSZETEVŐK:
1 db füge (kaliforniai fekete),
4,5 cl bourbon whiskey,
1,5 cl narancslé,
1 cl juharszirup,
1 teáskanálnyi balzsamecet.

ELKÉSZÍTÉSE:
Távolítsuk el a füge szárát és vágjuk négyfelé. A fügedarabokat tegyük egy keverőpohárba, adjuk hozzá a juharszirupot, majd törőfával nyomkodjuk szét. Tegyünk mindehhez koktéljeget, a további összetevőkkel együtt pedig rázzuk össze shakerben, majd duplaszűréssel töltsük jéggel teli old fashioned pohárba. Opcionálisan narancshéjjal díszíthetjük.

Rose szerint a klasszikus Old Fashioned ízvilágához képest sokkal édesebb és komplexebb karaktert képvisel a fügés, balzsamecetes verzió, a sokrétűség ellenére azonban az összetevők nagyon jó egyveleget alkotnak.


 

Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!