A világ egyik legelterjedtebb és legegyszerűbb kevert itala. Egy ország függetlenné válása ihlette és nem keverendő össze a rumos kólával. Cuba Libre.

Ahogyan a nevéből is kiderül, a Cuba Libre Kuba függetlenedéséhez köthető. A spanyol uralommal szemben 1895-ben tört ki a második kubai függetlenségi háború, melybe 1898-ban avatkozott be az USA, mégpedig a kubaiak oldalán (köszönhetően a havannai kikötőben felrobbant amerikai Maine csatahajónak, amiért a spanyolokat tették felelőssé az amerikaiak). A harcoknak a még ebben az évben megkötött párizsi békeszerződés vetett véget, melynek értelmében a spanyolok elvesztették Kubát, ami az USA védnöksége (karcosabb megfogalmazás szerint katonai elnyomása) alá került (és egyébként önálló köztársasággá alakult, függetlenségét azonban csak 1902-ben, teljes szuveneritását pedig 1934-ben nyerte el). Ezen a ponton viszont kérdésessé válik a Cuba Libre létrejöttének körülménye, a leghitelesebbnek tűnő Bacardi szerint 1900 augusztusában amerikai katonák mulattak egy havannai bárban, amikor is egy bizonyos Russell kapitány rendelt egy rumos-kólás-limeos italt, majd miután már mindenki ezt a fajta piát kortyolgatta, pohárköszöntőt mondott „Por Cuba libre!” („A szabad Kubáért!”) felkiáltással (a Havana Club mondjuk nem ennyire egzakt a sztorit illetően). A feltételezések alapján tehát így született meg a Cuba Libre elnevezés, melyből állítólag manapság naponta 6 millió fogy el a világon.

ÖSSZETEVŐK:
5 cl fehér rum
½ lime
Kóla

A Bacardi szerint az eredeti Cuba Libre 2 rész Bacardi Gold rumból, 4 rész Coca-Colából és 2 cikk limeból készül, manapság azonban Bacardi Superiorral (tehát szimpla fehér rummal) ajánlják. A Havana Club ezzel szemben már az idősebb rumokat, az Añejo Especialt, az Añejo Reservát vagy az Añejo 7 añost javasolja.

POHÁR:
Long drinkes.

ELKÉSZÍTÉSE:
Koktéljéggel teli long drinkes pohárba töltsük a fehér rumot és húzzuk fel kólával. A cikkekre vágott limeot facsarjuk az italba, majd dobjuk bele. Szervírozzuk szívószállal.



A Cuba Libre az International Bartenders Association hivatalos kevert itala (IBA Official Cocktail).

Sokszor előfordul, hogy szóban forgó italunkat egyszerűen csak Rum&Coke-nak, azaz rumos kólának nevezik, azonban ez némileg pontatlan kifejezésnek számít. Egyesek szerint csak a lime használata különbözteti meg a két piát egymástól, tehát ha valaki egyszerű rumos kolát rendel, akkor a bártendernek meg kell kérdeznie a vendéget, hogy kér-e limeot hozzá, igenlő válasz esetén pedig az italhoz díszítésként kell adni, belefacsarás nélkül. Ezzel szemben én úgy tanultam, hogy a Rum&Coke-ot citrommal kell készíteni, az összetevőket külön-külön szervírozva.



Még több kevert italért csatlakozz a Koktél Blog Facebook-oldalához!